Hvad er Disc Golf?

Disc golf minder meget om almindelig golf, men så alligevel ikke. Disc golf (eller frisbee golf) handler også om at komme til “hullet” på færrest kast, dog bare med en disc/frisbee i stedet for en kølle og en bold. I stedet for at skulle putte ned i et hul, skal man her kaste discen ind i en disc golf kurv.

Start på disc golf med et begyndersæt:

 

Hvad er reglerne for Disc Golf?

OBS: Dette er ikke officielle turneringsregler, men en form for samling af casual regler.

 1. Målet med spillet er at fuldføre hver bane med færrest mulige kast.

 2. Et kast (stroke) tælles hver gang disken kastes, samt når der pådrages en straf.

 3. Hullet er fuldført, når disken hviler i disc golf-kurven eller i kæderne.

 4. Sikkerhed kommer altid først. Kast aldrig, når der er andre spillere eller parkbrugere inden for rækkevidde. Giv altid parkbrugere fortrinsret og vær opmærksom på dine omgivelser til enhver tid.

 5. Hver bane begynder med et første kast fra et afmærket teested. Det første skal udføres inden for eller bagved det angivne teested.

 6. Lie er det sted, hvor spillerens forrige kast er landet. Markér hvert lie med en mini-marker disc eller lad den kastede disk ligge på jorden, hvor den landede. Spillerens næste kast udføres direkte bagved det markerede lie.

 7. Kaste rækkefølgen bestemmes af, hvem der havde færrest kast på den foregående bane. Efter at alle spillere har kastet fra teestedet, er det altid spilleren, hvis disk er længst fra hullet, der kaster først.

 8. Fairway-kast skal udføres direkte bagved lie. Et “run-up” og normal opfølgning efter kastet er tilladt, medmindre lie er inden for 10 meter fra målet. Ethvert kast inden for 10 meter fra målet kræver, at spilleren opretholder balancen og ikke bevæger sig forbi lie, før disken hviler.

 9. En "mandatory" eller "mando" er en eller flere angivne træer eller stolper på fairwayen, som skal passeres på den korrekte side som angivet af en pil. Hvis disken passerer på den forkerte side af mando, skal man enten spille fra det foregående lie eller fra et markeret drop zone-område, hvis det er relevant, og tilføje et strafkast.

 10. Når en disc lander i out-of-bounds området (O.B), skal hele discen have passeret linjen. For at man kan kaste igen, skal man lave et nyt lie 1 meter inden for grænsen, hvor disken krydsede O.B.-linjen og tilføje 1 strafkast. For hazard gælder de samme regler, ud over at man i hazard må kaste videre fra hvor man landede.

Hvad er forskellen på de forskellige typer af discs?

Der findes forskellige disc typer, som man vil bruge til forskellige situationer, og forskellige typer af kast. En ting er om det er putters eller drivers, en anden ting er discens flyveegenskaber eller stats. Her vil vi gennemgå de forskellige disc typer, og hvad de kan hver i sær.


Distance driver

Distance drivers blev skabt for at give spillere den maksimale afstand som mulig. Nogle distance drivers giver en lige flyvebane, mens andre har evnen til at bevæge sig til venstre eller højre ned ad fairwayen. Nogle distance drivers er designet til at skære igennem vinden, mens andre discs tilbyder ekstra lang svævebane, hvilket giver ekstra afstand for mindre kraftfulde kastere.

 • Designet til maksimal afstand fra teestedet
 • Tilbyder den største rækkevidde, hastighed, svæveevne og kontrol mulig
 • Findes i mange forskellige modeller, vægte og plastiktyper for spillere på alle færdighedsniveau.
 • Anbefales ikke til nybegyndere.

Fairway drivers

Fairway drivers er et lille step ned i speed, fra en distance driver. Som navnet antyder så kan man stole mere på sin fairway driver, til at ramme mere præcist hvor man vil hen. For mange spillere giver Fairway Drivers næsten samme distance som Distance Drivers, men med tilføjet kontrol og præcision. Nyere spillere vil finde disse discs nemmere at kontrollere, end en distance driver.

 • Pålidelig kontrol for konsekvent fairway drives
 • Værdifulde discs til kort kontrollerede kast og lange approaches
 • Lettere for begyndere at bruge end distance drivers
 • Tilbydes i flere forskellige modeller, vægte og plastiktyper

Midrange discs

Mid-Range-discs er designet til at give præcision og kontrol til en bred vifte af kast. Disse alsidige discs er effektive i mange situationer, lige fra lange kast og mellem lange kast til approach og endda putting. De er nemmere at styre, og for en nybegynder kan man tit kaste længere med en mid-range, end med en driver.

 • Designet til at levere præcision og kontrol til mellem lange kast, approach og korte drives
 • Pålidelighed fra fairway til kæder
 • Alsidige discs, der kan udføre en bred vifte af kast
 • Tilgængelige i en bred vifte af modeller, vægte og udvalg af plastiktyper

Putt- & approach discs

Putt- og Approach-discs er designet specifikt til at putte og lave korte, kontrollerede upshots. Putt- og Approach-diske findes i forskellige modeller og plasttyper for at imødekomme hver enkelt spillers unikke putteteknik og foretrukne greb. Disse discs tilbyder spillere på alle færdighedsniveauer forudsigelighed og præstation omkring målet. Nogle discs er lavet til både putt og approach skud, mens andre bruges primært til det ene eller det andet. Typisk vil en ren approach disc have 4 i speed, og kun være navngivet ‘approach.’

 • Designet til pålidelige og præcise putts
 • Ideel til at udføre kontrollerede upshots, korte drives og meget lige kast
 • Tilgængelige i forskellige modeller for at matche unikke putting teknikker

Hvad betyder tallene på discen?

De fire tal som findes på overfladen, er en form for system, til at vide hvordan en disc flyver. De fire tal på disken angiver speed, glide, turn og fade i samme rækkefølge.

Flyvemærkningssystemet bliver ofte brugt af spillere til at sammenligne forskellige discs og hvordan de vil præstere under flyvningen i luften. Det skal dog siges at producenten selv står for at lave denne mærkning, derfor er det ikke altid helt ens fra den ene producent til den anden.

Speed (hastighed)

Lad mig først lige debunke noget her. Speed er ikke ensbetydende med hvor langt eller hurtigt man kan kaste en bestemt disc! Speed er en markør for hvor meget fart discen skal have, for at flyve optimalt. 

Hvis man f.eks. Ikke kaster en høj speed disc hårdt nok, så vil den lave sit flyv færdigt alt for hurtigt. Altså vil den bare flyve lige til venstre og dø ned.

Det er det første tal fra venstre i flyvemærkningssystemet, som typisk har et nummer fra 1 til 14. Hvis en disc har en speed fra 1-3 er det typisk en putter, 4-6 er typisk en mid-range, mens 7-9 typisk er en fairway driver, så er 10-14 typisk en distance driver. 

Normalt er hurtigere discs designet til at skære lettere igennem luften end langsommere diske. Imidlertid er en langsommere disc mere præcis og kontrollerbar sammenlignet med en med en højere hastighedsvurdering.

Glide (svæv)

Det næste tal er glideevnen, og det henviser normalt til den tid, discen vil opholde sig i luften. Glidevurderingen er fra 1 til 7, hvor 1 er den korteste tid og 7 er den længste. Når du kaster discen, kan dens hastighed kun gøre så meget, men discen opnår en længere afstand gennem sin glideevne. Hvis din disc har en lav glidevurdering, vil den kræve mere kraft fra dig under kastet for at opnå mere lufttid.

Hvis du lige er begyndt, vil jeg foreslå at bruge en disc med en højere glidevurdering, fordi den vil give dig mere afstand under kastet. Mens diske med lavere glidevurderinger vil afhænge af kraften fra spilleren for at opnå den bedste afstand. Men denne type disc er mere præcis under blæsende forhold. Fairway- og distance-drivere har normalt en højere glidevurdering, mens puttere og mellemrangerede diske har en lavere glidevurdering, da de bruges til kast på kort afstand.

Turn (sving)

Det tredje tal er turn og er normalt nummereret fra +1 til -5. Denne stat er et tegn på discens tendens til at dreje til højre i begyndelsen af flyvningen. Dette er normalt relevant, når skiven bliver kastet af en højrehåndet backhand-kaster. Discen med en vurdering på +1 vil have mere modstand mod at dreje over, mens -5 har en større tendens til at dreje til højre.

Denne vurdering vil være en vigtig faktor ved spil og håndtering i blæst. Når man spiller med modvind, er discen med en vurdering på 0 eller +1 bedst egnet, fordi den har mere modstand mod at dreje til højre. Hvis du har med medvind at gøre, er discen med et turn på -1 til -5 den bedste vej at gå.

Fade

Det sidste tal på flyvningens vurdering af discen er fade. Det vurderes fra 0 til 5 og viser chancen for, at discen drejer til venstre i slutningen af flyvningen. Dette er normalt relevant, når skiven kastes af en højrehåndet backhand-kaster.

Hvis skiven har en fade-vurdering på 0, vil den have den bedste chance for at tage en lige flyvning eller med minimal venstre drejning i slutningen af flyvningen. Hvis skiven derimod har en fade-vurdering på 5, har den den bedste chance for at dreje til venstre i slutningen af flyvningen.

Discens fade-vurdering kan også kaldes skivens stabilitet, når den mister kraft i slutningen af flyvningen. Fade opstår, når slutningen af flyvningen begynder. Desuden er discs med en høj fade-vurdering mere forudsigelige, selv under blæst. Jo højere fade, desto lettere kæmper den imod vinden sammenlignet med discs med lavere fade-vurderinger.

 

 

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, og du vil få besked om vores skarpe tilbud og nyhedslanceringer, som den første.